×
Tabere cu Suflet

Home / Proiecte WeCare / ProDemos

 

Inscriere WeCare

 


ProDemos este un proiect WeCare al Organizatiei non-guvernamentale Tabere Cu Suflet, prin care ne propunem sa construim o Lume mai Buna, prin promovarea valorilor Democratiei si participarea activa la viata civica.

Democratia este, cel putin teoretic, un regim politic care se bazează pe voința poporului. Termenul provine din limba greaca si inseamna, textual, puterea poporului (δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”).
In trecut, democratia se manifesta direct, in sensul ca toti membrii cetatii cu drept de vot participau direct la procesul de conducere. Deoarece populatia este astazi mult mai numeroasa, democratia directa nu mai este posibila si asistam la democratia prin reprezentare.

Indiferent de forma, una dintre valorile democratiei este sistemul electiv prin care cel mai bun conducator, conform credintei alegatorilor, va fi ales.
Din acest punct de vedere, democratia are si o functie soteriologica, una dintre nevoile de baza ale omului fiind aceea de a avea un "salvator", un model de urmat.
Apoi sunt drepturile ce deriva din sistemul democratic, numite si isonomia (egalitatea cetatenilor in fata legii).

In ultimul timp asistam la o multime de fenomene care afecteaza sistemul Democratic, si care pun la grea incercare insasi ideea de Democratie. Dintre cele mai prezente enumeram manipularea opiniei publice, populismul, fraudarea prin numararea gresita a voturilor. Brexit, alegerile din SUA din 2016, chiar si cele de peste Prut din acelasi an, par sa nu fi dus la alegerea celui mai bun, exact lucrul pe care Democratia il garanta. De aici a aparut ideea de alienare a Democratiei.

Unul dintre efectele directe este scaderea increderii electoratului si, in final, absenteismul. De cate ori nu ati auzit “nu merg la vot pentru ca nu am pe cine sa votez”. De multe ori este adevarat, căci lipsa increderii in sistemul electoral duce, printre altele, la scaderea calitatii candidatilor. Oamenii de valoare nu mai sunt atrasi de ideea de a intra in politica, iar nevoia lor de implicare sociala ajunge sa se manifeste in alte forme.
“Daca votul ar schimba ceva, nu ar fi legal” spunea Jane Bodin, specialista interpretata de Sandra Bullock in Our Brand is Crisis, un film pe care vi-l recomandam cu caldura.

Ce este de facut? Chiar daca problema pare sa apartina celor din varful sistemului democratic, căci acolo s-a nascut, solutia sta in mainile Demosului, adica ale poporului. Un prim lucru pe care trebuie sa il facem este sa intelegem valorile legate de Democratie. Apoi, sa le consolidam si sa le respectam, căci reprezinta un bun obtinut cu multe jertfe. Noi am decis sa actionam prin mai multe moduri:"Nu putem trai drept intr-un stat stramb" - Chinggis Khaan (1162 - 1227)