Tabere cu Suflet

Kids with Question marks

 

Informatii Formular 177

Descarca Formularul 177

 

I

ncepând din anul 2023, companiile care au avut venituri, respectiv profit în anul anterior, pot completa Formularul 177 pentru redirecționarea impozitului pe profit / impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Ce reprezintă formularul 177?
Formularul 177 este un document ANAF cu titlul "Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor". Dacă valoarea stabilită potrivit limitei privind sponsorizarea (cei 20% din impozit care pot fi oferiți ca sponsorizare) nu a fost utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecţionarea impozitului pe profit sau impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în limita diferenţei astfel calculate pentru întregul an fiscal, pentru activităţi de sponsorizare, în termen de 6 luni de la data depunerii declaraţiei de impozit aferente trimestrului IV (pentru microîntrepinderi), respectiv după data depunerii declarației de impozit pentru companiile cu impozit pe profit, prin depunerea unui numar de unu sau mai multe fomulare 177.

Cum se procedează în această situație?
Formularul 177 se completează de către companie / microîntreprindere alături de un contract de sponsorizare pentru suma calculată, cuantum care nu a fost utilizat integral în anul fiscal anterior. Formularul se depune în spațiul virtual ANAF de către companie.
Redirecţionarea se efectuează dacă beneficiarii sponsorizării sunt înscrişi la data plăţii sumei respective în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Obligaţia plăţii sumei redirecţionate din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor revine organului fiscal competent.

Când se poate depune formularul 177?
Termen de depunere:
a) în termen de maximum 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit;
b) în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei de impozit aferente trimestrului IV, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
Aceste termene sunt:
Declaratia privind impozitul pe profit (D101) se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit.
Microîntreprinderile au obligația de a depune, până la termenul de plată a impozitului, declarația de impozit pe veniturile microîntreprinderilor - declarația 100.

Acest formular este similar cu formularul 230 pentru redirecționarea a 3.5% din impozit al persoanelor fizice?
Da, este similar ca și concept. În cazul persoanelor fizice, salariatul poate alege redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venitul deja achitat pe anul anterior către stat, către un ONG din România. Acest lucru însemnând că dacă o persoană a completat formularul 230 in anul 2024, și-a dat acordul pentru a fi redirecționată acea sumă de către ANAF, prin trezorerie, sumă calculată pe anul anterior, adică 2023.
La fel este și în cazul formularului 177. Compania, fie ea plătitoare de impozit pe profit sau pe venit, poate alege în 2024 să redirecționeze sumele rămase neutilizate din cei 20% posibili pentru sponsorizări în 2023, către un ONG.
Dacă o companie nu a oferit deloc sponsorizări în 2023 sau la depunerea documentelor contabile (bilanț, balanță etc) a observat sume rămase din cuantumul de 20% care putea fi oferit sponsorizare, poate alege completarea acestui formular 177 timp de 6 luni de la depunerea declarației anuale de impozit, formular prin care să redirecționeze prin ANAF și trezorerie sumele respective

 

"Posedam cu adevarat doar ce daruim" - Seneca

Mai multe citate »

 

 

Cum ne mai puteti sustine

 

Prin donatii directe in Contul Asociatiei
Prin donatii in contul de Pay Pal
Printr-un simplu share Smile:)

Va multumim pentru Zambetele oferite Copiilor Smile:)