Tabere cu Suflet

Sf.Sofia, Constantinopole

Religie

Deisis, mozaic din sec XII, Sfanta Sofia, Constantinopole

"Viata sacra a unui popor se bazeaza pe Credinta sa, pe Sarbatorile religioase, pe invataturile desprinse din vietile Sfintilor si pe Locurile sale sfinte"

 

Sarbatori Religioase
Sarbatorile religioase sunt reperele ce dau stralucire Anului liturgic. Iata cateva dintre cele mai importante Sarbatori religioase, precum si semnificatia acestora:

Floriile Joia Mare Vinerea Mare Pastele Inaltarea Domnului Rusalii
Floriile Joia Mare Vinerea Mare Pastele Inaltarea Domnului Rusaliile
Buna Vestire Noaptea de Craciun Schimbarea la Fata Nasterea Sf.Ioan Botezatorul Adormirea Maicii Domnului Izvorul Tamaduirii
Buna Vestire Craciunul Schimbarea la Fata Nasterea Sf.Ioan Botezatorul Adormirea Maicii Domnului Izvorul Tamaduirii


 

Vietile Sfintilor
Vietile Sfintilor Parinti sunt o pilda vesnica de invatatura.
Patericul - una dintre cartile de seama ale Bisericii Crestine - cuprinde prin excelenta povestea vietii Sfintilor, ca o colecție de învățături și de experiențe duhovnicești.
"Pateric" vine de la "patir", care în limba greacă înseamnă "tată". Așadar, putem spune ca Patericul cuprinde "Învățături ale părinților duhovnicești", sau "Cartea bătrânilor", caci, in limba greacă, calugar se traduce prin "batran bun" - Kalos Gheron.
Deși există multe Paterice, practic fiecare obste de calugari putand sa creeze unul, cel mai valoros ramane Patericului egiptean, considerat a fi "Patericul clasic".
Învățături desprinse din Vietile Sfintilor, pătrunse de limpezimea pe care doar singurătatea și aparenta lipsă a timpului o dau, fragmente de viață monahală, esențe lente ale fiecărei zi trăite în prezența lui Dumnezeu – tot atâtea argumente pentru care Patericele se adresează și acum cu forța uimitoare a celor care au văzut alte lumi.
Iata cateva exemple din vietile Sfintilor:

Sf.Gheorghe Sf.Dimitrie Sf.Mihail si Gavriil Sf.Nicolae Sf.Andrei Sfintii Imparati Constantin si Elena
Sf.Gheorghe Sf.Dimitrie Sf.Mihail si Gavriil Sf.Nicolae Sf.Andrei Sf.C-tin si Elena
Sf.Andrei Sf.Parascheva Sfintii 40 de Mucenici Sf.Mina Vladimir Ghika St.Luca
Sf.Dimitrie cel Nou Sf.Parascheva Sf 40 de Mucenici Sf.Mina Sf. Vasile Sf.Luca


 

Locurile Sfinte
Alaturi de Vietile Sfintilor si de Sarbatorile religioase, Locurile Sfinte reprezinta un alt element important al Religiei crestine.

Namaiesti Sinca Veche Grecia ortodoxa  
Namaiesti Sinca Veche Grecia ortodoxa